onsdag 9 december 2015

Temainlägg: Rymden

Veckans tema är rymden. Herre så svårt tänkte jag, för vad har rymden med serier eller böcker att göra? Men så kom jag ju på att en av mina favoritfilmer utspelar ju sig i rymden! Nämligen Interstaller

Interstaller är en science-fiction film som handlar om en grupp forskare som ut via ett maskmål ger sig ut på en Interstaller-resa. Det är en dystopi-film eftersom världen lider utav svåra klimatförändringar och maten håller på och tar slut eftersom det bara kommer damm hela tiden. 
En grupp forskare och upptäcktsresande planerar att hitta en ny värld i en annan galax genom att färdas genom ett nyupptäckt maskmål nära Saturnus för att rädda mänskligheten. Cooper som är bonde har tidigare varit testpilot åt USA blir utvald att följa med på denna resa. 


Cooper har letts till NASA av en okänd, mystisk kraft som kommunicerar genom gravitionen via bokhyllan i dottern Murphys flickrum - sannolikt samma kraft som öppnat maskhålet, möjligtvis utomjordiskt liv. Cooper lämnar jorden och sina barn, Murphy och Tom. Innan han åker köper han en klocka åt Murphy så att de kan jämföra tidsdilationen när han kommer tillbaka. Murphy är mycket upprörd över att Cooper åker och hävdar sig ha dekrypterat ett nytt meddelande ur bokhyllan - "Stanna!" - men Cooper lyssnar inte.När de kommer tillbaka har 23 år passerat på jorden och både Tom och Murphy är vuxna. Tom är bonde, gift och förälder medan Murphy är en talangfull fysiker som arbetar nära NASA med att försöka evakuera jorden så att mänskligheten kan följa efter Endurance när dess besättning väl har gett klartecken. Det återkommande problemet för att evakueringsplanerna ska kunna genomföras är mänsklighetens bristande förståelse för gravitation. 


 Dr Brand, den enda kvarvarande besättningsmedlemmen tillsammans med Cooper, tar sikte på den sista planeten. Det kvarvarande bränslet räcker dock inte längre för denna manöver, och i syfte att minska skeppets vikt så kopplar därför Cooper och TARS loss sig och offrar sig själva genom att tillsammans falla ner i det svarta hålet. Medan Brand fortsätter mot den sista planeten, färdas Cooper genom en tunnel av ljus innan han kommer fram till en viktlös, fyrdimensionell modell av Murphys flickrum. I en känslosam scen ser han sig själv över rumtiden lämna Murphy och försöker desperat kommunicera "Stanna" genom att använda gravitation för att välta böcker i Murphys bokhylla. Murphy knäcker koden men dåtida Cooper lyssnar inte.
 
 Cooper inser att det hela tiden var han själv som var den mystiska kraften i Murphys bokhylla och att maskhålet öppnades av människor i framtiden som utvecklats så pass mycket att de lärt sig att delvis kontrollera tiden. Människorna i framtiden har öppnat maskhålet i syfte rädda människorna på jorden och har nu skapat ett fysiskt rum åt Cooper inuti Gargantua så att han kan kommunicera singulariteten - informationen från insidan av ett svart hål som förklarar gravitation - till fysikern Murphy. Cooper överför informationen, översatt av TARS till Morse-kod, till den klocka Cooper gav till Murphy när han åkte. Murphy tror först att klockan är trasig men inser att det är hennes pappa som kommunicerar. Hon översätter informationen och använder den nyvunna kunskapen om gravitation till att evakuera jorden och rädda mänskligheten


Åratal senare vaknar Cooper på en rymdstation i närheten av Saturnus, döpt efter Murphy. Mänskligheten har lämnat jorden och väntar bara på klartecken från Dr Brand att den sista planeten är beboelig - ett klartecken som garanterat kommer att komma eftersom mänskligheten har visat sig existera även i framtiden. På stationen återförenas Cooper med Murphy som bär klockan på handleden. Murphy, som inte har lång tid kvar, säger till Cooper att ingen förälder ska behöva se sitt barn dö. Hon övertalar Cooper att återvända till rymden för att hjälpa Brand. Filmen slutar med att Cooper stjäl ett skepp och försvinner ut i rymden samtidigt som Brand överblickar en ny planet - människans nya hem. Handling tagen från Wikipedia då jag tycker det är svårt att få med alla detaljer! =)

Den är filmen var så mycket mindfuck när jag och pojkvännen för första gången tittade på den, likaså andra gången. Vissa saker förstår vi fortfarande inte, men jag känner att vi har inte kunskapen om rymden tillräckligt för att förstå filmen typ. Filmen är otroligt vacker, bra skådespelare, det syns att det ligger mycket arbete bakom filmen, den är sorglig, spännande, ja, det är bara en underbar film som jag varmt kan tipsa alla att se.

En annan film som jag älskade var Gravity! Riktigt bra film den med =)

Detta är ett sammarbete mellan mig, och dessa andra bloggare: http://frokentv.se, http://seriereflektioner.blogg.se, http://gillafilm.se/,  http://gothamalley.blogg.se. Kika in hos dom vettja! De skriver om samma sak som jag =) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar