onsdag 16 december 2015

Temainlägg: En barndomsfavorit

Återigen onsdag och ett nytt temainlägg, denna vecka är det En barndomsfavorit. Jag tänkte skriva om några serier som jag såg när jag var liten.


Barnen på Luna
Barnen på Luna handlar om fyra ungdomar som förlorar sina föräldrar i en flygplanskrasch. På minnesgudtjänsten träffas dessa ungdomar varandra och öder för dom tillsammans och de bestämmer sig för att rymma iväg med Glenns segelbåt Luna. Tillsammans tillbringar de sommaren i Stockholms skärgård på rymmen.

Detta kan nog vara den finaste serien jag vet, som jag har älskat denna serie. Barnen på Luna kan beskriva min barndom ganska bra, jag har tappat räkningen på hur många gånger jag har sett serien och för hur många kompisar jag har tvingat att se den. Snälla se den! Finns på Öppet arkiv på SVT Play såg jag nyss, så bänka dig framför tvn och se, och njut.

 Eva & Adam
 Adam kommer ny till en klass där han inte känner någon, han lär känna den tjejtokiga Alexander och sedan blir han även kompis med Eva och hennes bästis Annika. Adam blir snabbt kär i Eva men Eva tror att hon bara vill vara kompis med Adam.

Ingen barndom utan Eva & Adam va?  Jag kan relatera så himla mycket till denna serie när jag ser den idag, Eva och Annikas vänskapsband är på pricken så hur mitt och min dåvarande bästis band var då - oskiljaktiga i stort sett. Kommer alltid att älska Eva & Adam, även om jag är 50 år eller 20 år. Jag såg faktiskt om Eva & Adam för någon dag sedan, är på jakt efter Fyra födelsedagar och ett fiasko som är filmen till, men hittar den ingenstans att se online :(


 Den vita stenen
Fia är dotter till en ensamstående pianolärarinna; de bor inackorderade i häradshövdingens stora hus, där den argsinta hushållerskan Malin, "förklädeshäxan", regerar. De vuxna talar illa om Fias mamma. En dag kommer Hampus till byn. Han är föräldralös och bor hos sin farbror, en skomakare, som är gift och har sex barn. Skomakarens fru ser Hampus som en börda, och ger (med viss rätt) honom skulden för att de varit tvungna att flytta så ofta. När Fia och Hampus träffas vill de inte säga vilka de egentligen är; hon kallar sig för Fideli, och han säger att han är Farornas konung, vars namn syns på cirkusaffischer. De båda utstötta barnen bildar ett eget brödraskap, som kretsar kring en märklig vit sten. De ger varandra svåra uppdrag, som att måla ett ansikte på kyrkklockan eller hålla tyst en hel dag; klarar den ene uppdraget, får han eller hon behålla stenen temporärt, men måste samtidigt hitta på ett svårt uppdrag åt den andre som då kan återvinna den.


Åhh vita stenen...Märks det att jag är väldigt lillgammal utav mig när som jag 9-årig såg på en serie som kom ut 1964? Men jag älskade den här serien när jag var i 9 års åldern och tyckte att allt var så himla fint. Det är kanske härifrån som jag har fått mitt intresse för gamla ting? I Fias hus är det så himla fint med gamla saker <3 Kanske dags igen att se om Den vita stenen.


Livet enligt Rosa
 Livet Enligt Rosa handlar om Rosa, som bor granne med Ville och som är hennes enda kompis då hennes bästis har slutat vara med henne och börja vara med en annan tjej i klassen istället för Rosa. Hon drömmer om att bli en superkändis så därför skriver hon egna låtar och spelar gitarr.


Alltså Rosa <3 Åhh. Bästa som hände på veckan var när det var dags för Rosa igen. Jag ville aldrig att det skulle ta slut. När Rosa sändes så tror jag att jag var i 10-11 års åldern och jag älskade den, jag tyckte ännu mera om filmen som kom något år senare. Jag har kollat om Rosa många många många gånger, men känner att det är dags snart igen, har ju precis kollat på Eva & Adam, kanske blir det lite Rosa snart igen?


Grynet
Grynet är Elin Eks alter ego, det vill säga mycket rosa, glitter, tiaror, fluffifluff. Hon har en egen show i hennes rum

Jag fick alla hennes shower ifrån hennes rum på en DVD när jag var liten. Hon blev en förebild och idol, jag kunde titta om om om om igen på dvdn och se hur hon gör en egen ljusslinga med Barbie-huvuden haha! Eller när hon gör egen sylt och öser i med socker. Hon är bra allt härlig!


Det var några barndomsfavoriter hos mig, vilka är era barndomsfavoriter? Detta är ju bara svenska serier, jag har en heeeeel del favoriter från Disney ;)


Detta är ett sammarbete mellan mig, och dessa andra bloggare: http://frokentv.se, http://seriereflektioner.blogg.se, http://gillafilm.se/,  http://gothamalley.blogg.se. Kika in hos dom vettja! De skriver om samma sak som jag =)  

2 kommentarer:

  1. Har inte sett någon av dessa faktiskt... Men tittade inte så mycket på tv när jag var liten.

    SvaraRadera
  2. men gud vilka minnen! haha, grynet <3

    SvaraRadera