måndag 10 februari 2014

Recension: tv-serie. Weeds. Alla säsonger


VARNING för lång recension och SPOILER kan förekomma! 
_________________________________________________

 Jag och min pojkvän har verkligen verkligen verkligen maratontittar på Weeds nu i två veckor. Weeds består utav 8 säsonger med 13 avsnitt i varje säsong. Serien är skapad utav Jenji Kohan och gick mellan 2005-2012, ett avsnitt är ca 26 minuter långt.

Jag kan börja med att säga att tycker man inte om droger och alltid är på polisens sida och det systemet så bör man inte se serien eller läsa min recension för eh, ja, jag kommer tokhylla den här tv-serien! 
Weeds handlar om änkan Nancy Botwin, hennes man Judah lämnade henne ensam med två söner, Silas och Shane. Tillsammans bor de i den fina förorten Agrestic i Kalifornien. Nancy var hemmafru innan Judah fick en hjärtattack, och för att kunna behålla den standard som de alltid har levt med så langar Nancy gräs eller marijuana. Efterfrågan på weeds i den fina förorten är det inget fel på och hon säljer bland annat till den fifflande revisorn Doug Wilson och advokaten Dean Hodes. I serien så kommer det även dyka upp andra karaktärer som Conrad som odlar weeds och Heylia som säljer, och Lupita som är Nancys hembiträde.

Nancy och yngsta sonen Shane i säsong 1
Äntligen så har den här skaparen till den här serien fattat att ca 30 minuter är en perfekt längd på ett avsnitt, jag tycker att 45 minuter är alldeles för lång tid för ett avsnitt och jag brukar ofta behöva pausa för det blir så långdraget ex pretty little liars, homeland och walking dead...Nu när ett avsnitt bara är max 30 minuter långt så hann inte jag och min pojkvän tröttna och det gjorde att vi tittade på serien i ett enda svep. Ett bra betyg är när vi skulle egentligen sova men vi skulle bara se "ett avsnitt" till..Som sagt så blev vi beroende och ett bättre betyg kan inte en serie få!

Hela gänget när de började odla självaHär hade Andy precis flyttat in i deras hus

Något som jag uppskattade med den här serien var att det var så många härliga och dumma i huvudet-karaktärer. En person vi absolut inte tyckte om var Celia Hodes som var gift med advokaten Dean, vi hatade den karaktären och fattade varför ingen kunde skjuta henne på fläcken så alla slapp henne. Celia var med ganska länge i serien, enda till säsong 5. Heylia var inte heller en person vi gillade supermycket pga hon var överdrivet dryg och alldeles för kaxig för sitt eget bästa, dessutom så behandlade hon Conrad illa och sänkte honom flera gånger och verkade inte ta honom seriöst.

Celia och Nancy

Men till karaktärer som vi tyckte om, Silas när han väl inte lät sig styras utav en tjej. Älskar hur stort hans driv är för odling och han var bra på det också. Jag blir inspirerad utav unga människor som har mål och drömmar, synd bara att Silas va så fast vid Nancy. Nancy kan man inte heller låta bli att inte tycka om även om hon kunde bete sig som en riktig bitch och var väldigt egoistisk i vissa lägen men ibland kunde hon verkligen vara en kick-ass brud så det stod härliga till. Andy tokgillade vi, vi älskade honom. Så charmig och snäll person, både mot Nancy och mot killarna som han ser som sina egna söner. Han var med i alla säsonger och jag hoppades på att det skulle bli Nancy och Andy till slut. Nancy är den enda kvinnan han har älskat och det syntes i hela serien. Andra karaktärer vi tyckte om: Kiko, Esteban och Ignazio.

Conrad och Nancy

När jag är väl igång och pratar om karaktärer så kan vi prata om Shane, underligare karaktär finns inte. Vi hatade honom inte, men vi tyckte inte heller om honom. Han är anledningen till att Nancy hamnade i fängelset, mer tänker jag inte säga ;)

Nancy jobbar för Esteban

Vi tyckte att säsong 7 var den tråkigaste, Nancy har precis kommit ur fängelset och börjar leva sitt liv i New York. Andy. Silas, Shane och Doug bodde i Köpenhamn och återvände till New York för att träffa Nancy. Jag tyckte att själva delen i New York var den tråkigaste staden de var i. Efter Esteban-köret så var hela familjen på flykt, den delen gillade vi. De åkte runt i en stor husbil och det kändes som en road trip-film. På något sätt på lyckades de också sälja gräs.

Familj på vift eller flykt mer
Esteban är en knarkkung, han är hela Mexicos maffiakung. Men han är också politiker. Nancy som jobbar för Guillermo i en klädaffär där de "tvättar pengarna" och under klädaffären finns det en tunnel som går från USA genom till Mexico. Nyfiken som Nancy är kan hon inte motstå att ta reda på vart den där tunneln leder nånstans och det är då hon träffar Esteban, som äger tunneln. Deras romans börjar men Nancy börjar inse att de inte bara transporterar vapen och knark, utan också unga flickor. Nancy bestämmer sig för att gå till knarkpolisen som kände Nancys förre man Peter som också var knarkpolis, helvetet brakar loss och halva Estebans team hamnar i finkan. Esteban vill mer än gärna döda Nancy och när han säger det till henne så berättar hon att det kan han inte göra för då dör hans son också.
Nancy och Esteban på ett privatsjukhus

Jag och pojkvännen tyckte att hela Esteban-linen var spännande och roligt att se. Att hon sedan fick barn med honom gjorde det hela till en ännu bättre story, de gifte sig också och jag tror nog att de aldrig skildes. När Shane gjorde något så var de tvungna att fly från Esteban och när Esteban väl fick tag på Nancy så åkte hon direkt i fängelset. Deras son hamnade hos Jill, som är Nancys syster och usch, hemskare människa finns inte! Att hon skulle få vårdnaden om Stevie gjorde mig bara förbannad och jag tyckte så synd om Nancy. Men till slut så blev allt bra efter Andy kom på den genialiska idén! De alla skulle bo under samma tak. Så i säsong 8 så bodde alla, Doug, Silas, Shane, Andy, Nancy, Stevie och Jill + hennes tvilligdöttrar. Säsong 8 handlade också om att lista ut vem som skött Nancy, mhm ni hörde rätt. Nancy blev skjuten under en middag och skytten är inte med på hela serien utom i säsong 1 eller 2. Spännande va?! Shane som utbildar sig till polis (haha komiskt va? hela familjen säljer gräs) lyckas klura ut vem det var som sköt henne och det trodde man aldrig om den personen...

 Nancy och Jill

Summan av kardemumman: En härlig serie som bjöd på skratt och har lämnat ett tomrum efter sig. Massor med härliga storylines och en massa härliga karaktärer. Vi hoppas att hitta en liknande serie, vi har tittat på Breaking bad som är liknande men vill ha fler serier att se på i samma stuk så tipsa på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar