onsdag 8 januari 2014

Recension: bok. Varför vara lycklig när du kan vara normal? - Jeanette Winterson

Den här är en bok om ett livslångt sökande efter lycka. Det är en bok full av historier. Det handlar om en flicka som blir utelåst från sitt hem och är tvungen att sitta på trappen hela natten, det handlar om att ha en tyrann i stället för en mor, en mamma som har två uppsättningar löständer och en revolver i städskåpet och som väntar på domedagen, det handlar om att växa upp i en strängt religiös familj i en industristad i norra England, en stad som ändrat utseende så mycket sedan dess att den nästan inte längre finns och det handlar om universum som kosmisk soptunna med locket på - ingen kan fly. Det här är en bok om hur andra människors berättelser genom böcker och poesi kan bli ledstjärnor när man tappat både riktning och fotfäste.
Det här är Jeanette Wintersons hett efterlängtade självbiografi. En gripande och rolig men samtidigt grym bok om sökandet efter tillhörighet, gemenskap, kärlek, en egen identitet, ett hem och en mor. 

Att jag läser biografier händer inte ofta, eller rättare sagt så läser jag aldrig självbiografier.  Att läsa om gnäll om hens uppväxt och dylikt intresserar mig inte så värst mycket, de enda självbiografier jag läser är idrottsstjärnors, därför jag oftast är intresserad. Därför brukar jag hoppa över självbiografiernas-avdelning på biblioteket, men den stora frågan efter jag har läst Varför vara lycklig när du kan vara normal? är om jag inte kommer läsa mer självbiografier nu?

Den är boken går i korta stycken och med en liten text, Jeanette kommer ofta in på olika sidospår när hon berättar saker som har hänt, vilket betyder att jag som läsaren måste ha huvudet på skaft hela tiden för att inte tappa historien. Även om inte hennes barndomshistoria intresserade mig så mycket så tyckte jag om boken, väldigt mycket till och med. Det jag gillade med boken var att författaren tog upp så mycket litteratur, hon nämnde Tardisen från Doctor Who och så Merlin, det nämndes också mycket om hennes egna böcker som hon har skrivit och kanske någon gång läser jag en till bok utav henne.

Det är en klok bok som har mycket intelligens i sig och mycket humor bakom det svarta. Jag beundrar Jeanette Winterson för hennes språk, det är otroligt vackert och man skulle kunna plocka minst 30 citat och vackra meningar. En helt okej bok som fångade mig för alla referenser till litteraturen, hennes barndomshistoria och liv intresserade mig på en väldigt låg nivå.

Titel: Varför vara lycklig när du kan vara normal?
Författare:Jeanette Winterson
Antal sidor: 223 sidor
Serie: - 
Förlag: Wahlström Widstrand

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar