söndag 21 juli 2013

Vad jag läste när jag var mindre

Jag har alltid läst mycket (och mina föräldrar läste mycket för mig och mina syskon när vi var mindre, vi har också under min barndom besökt biblioteket flitigt), men jag började läsa sent, lärde mig sent. Tror jag till och med var bland de sista i min klass att lära mig att läsa. Men sedan någon gång i 5 klass började jag läsa väldigt mycket, jobbade på lunchraster och liknande i skolbiblioteket, vilket var det roligaste jag visste då. Ställa i ordning böckerna i bokhyllorna, sitta på kontoret och pyssla med lånekort och så vidare. Så från att va sist med att lära sig och läsa till att jobba i skolbiblioteket och bli en riktig bokslukare. 

Jag bara  måste berätta en konversation mellan mig och min gamla lärare. Det var i sjunde klass och då hade jag ju ändå varit en riktig bokslukare i typ 3 år.

Jag sitter och läser i klassrummet. 
Läraren: Men julia, nu har jag sätt dig läsa två olika böcker den här veckan.
Jag: Öh, jaha. Ja, jag läser ju väldigt mycket så.
Läraren: Va? Nu måste jag ändra i mitt omdöme och kryssa i att du läser. Jag trodde du avskydde böcker. *Går bort till sin datorn och ändrar i mitt omdöme* 

Iaf, åter till det jag tänkte visa. Jag tänkte visa vilka böcker som jag slukade när jag var i 10-13 års åldern och lite fynd som jag hittade långt in i ett förråd hemma hos mig.

Dom här böckerna är min mammas gamla. Det är Jolly böcker, de handlar om Jolly och hennes vänner. Jolly måste vara den roligaste karaktären som finns, tänk er Bridget Jones med Mia Thermopolis. Roligare och pinsammare tjej existerar inte, garanterar gapskratt. Omslagen är också helt underbara, och jag tycker att den här serien borde något bokförlag ge ut på nytt. Jag var hos min pappa för att kolla vilka böcker jag hade i ett förråd och då hittade jag mer än hälften. Här hos mamma hade jag innan bara ca 4 stycken. Jag antar att dom här böckerna bara finns på Loppisar eller i second hand affärer, så håll ögonen öppna!
Jag kommer ihåg när jag var på ICA maxi och hittade Madison Finn böcker för 9,50 kr styck.  Vilka härliga tider det var. Tjejligan-böckerna har jag köpt second hand för 5 kr styck, likaså med Stallkompisar. Detta är ju den mer nyare versionen av B.Wahlströms böcker, har hur många som helst. Klara-serien är i detta format och likaså med Stjärnskott-serien.
Åh, Fem böckerna <3. Det finns inga bättre böcker än Fem. Ska garanterat ta en stor omläsning utav de Fem böckerna jag äger. Den här serien ska jag försöka att få ihop så många delar som möjligt. Till mitt växande bibliotek och till framtida barn och barnbarn. De här böckerna som jag äger är köpta på second hand eller på loppisar, men också rea köp hos ICA maxi för en tjuga. Den andra boken i högen uppifrån kommer nog från pappa.


Bland de bästa jag visste var att varje lördag gå ner till den bästa second hand-affären som finns med min veckopeng och fynda böcker. Böckerna i högen har samma storlek, ungefär lika tjocka och så har dom det där fina märket längst ner. I bokhyllan är dom riktigt fina och färgglada.
Elisabeth och Jessica var mina bästa vänner under en lång period. Jag samlade på böckerna och slukade dom. Alla mina Tvillingböcker är köpta second hand, någon enstaka kanske är köpt i någon affär. Men att gå i en second hand affär och hitta en ny Tvillingbok kunde göra hela min vecka. När jag gick till biblioteket för att låna hem massor med böcker så hade de inga! Vart så snopen och besviken. Något år senare hittade jag mer än halva Jessica & Elisabeth på COOP för 10 kr styck. Köpte alla jag kom över, vilket var mer än halva serien ungefär.

Tvillingarna och Den sjunde himlen är två saker som kan sammanfatta min barndom!

Andra Tvilling böcker som jag har samlat på mig. 

 Läste också mycket Kitty. Älskar Kitty nog mer nu än vad jag gjorde förut, kolla på filmen som finns! Så bra!

Hockey böcker. De här tänkte jag att jag skulle börja leta efter på loppisar eller på second hand, Stjärnskott serien läste jag i vintras och älskade den. Rookie som är skriven av samma författare har jag faktiskt inte läst. Det känns som om den serien inte är lika bra som Stjärnskott men helt klart värt en chans.
Som jag nämnde i förut så var jag hos min pappa för att kolla vad som fanns där i bokväg, hittade 6 böcker som fick följa med hem. Tre böcker om hästar och tre böcker om en detektiv. 
 Hittade också två böcker av författaren till Kitty. Spännande!


Tyvärr så får dessa böcker ligga i en kartong i förrådet. De får just nu inte plats i min bokhylla, men drömmen är ju såklart att de också ska få plats i bokhyllan. Drömmen är ju att ha någon utav dessa bokhyllor här nedanför.

Bilder från google

Så, berätta vad ni läste när ni var yngre! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar