måndag 3 mars 2014

Recension: bok. Monstren i skogen - Mats Jonsson

Mats föräldrar tycker att han sitter inne för mycket, han är duktig i skolan och tycker om att rita. Han och hans familj bor i Stensätter, en liten by och allting är nästan bra med byn, förutom att det inte finns några andra barn - de bor i samhället istället. Mats mamma och pappa vill att han ska åka skidor hela tiden, men de förstår inte att Mats inte vill eftersom han är rädd för monstren i skogen - rotvältorna. Därför tar han alltid en omväg förbi rotvältorna utmed skidspåret, men hur ska Mats göra det när skolan har friluftsdag? 

Monstren i skogen är en sån där bok som passar perfekt hos en skolklass. Det finns hur mycket som helst att diskutera, det är nästan så att jag vill låta mina fotbollskillar som jag är tränare åt ska få läsa boken så kan vi diskutera dess innehåll. Man kan diskutera allt ifrån hur man som kompis accepterar att någon är rädd för något till hur man botar sin rädsla. För visst är det så, att vi alla har någon rädsla inom oss?

För min del har boken gärna fått varit några sidor längre och innehållit fler historier, men illustrationerna var toppen och det var lite annorlunda (men bra annorlunda) eftersom alla barn såg ut som miniatyrer av vuxna människor. Illustrationerna är lika viktiga som texten i böcker tycker jag och speciellt i det här fallet, illustrationerna tog precis lika mycket plats som texten. 

Jag hoppas det kommer fler barnböcker av Mats Jonsson, har läst lite på bokbloggar om hans vuxneböcker, och visst låter de också intressanta!

Bevis på att barnböcker kan vara lika poetiska och beskriva känslor bra som vuxenböcker:
- "För att så fort jag ser en rotvälta dunkar mitt hjärta som basen i högtalarna på minidiscot nere på folkets hus"

Titel: Monstren i skogen
Författare: Mats Jonsson
Antal sidor: 61 sidor
Serie: -
Förlag: Alfabeta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar